Nieuw: Modulair onderwijs: project levenlang ontwikkelen in het beroepsonderwijs

21 oktober 2020 door in Geen categorie

AT Techniekopleidingen en het Graafschap College verzorgen samen om-, her- en bijscholing voor technisch personeel in de Achterhoek. Hiervoor zijn zij een project Leven Lang Ontwikkelen in het beroepsonderwijs gestart waarbij het gehele onderwijsaanbod modulair opgebouwd zal zijn in de zomer van 2021.

Stel: een Achterhoekse jongere wil in twee of drie jaar tijd een technische opleiding halen en heeft daar volledig de tijd voor. Daar is de regio hartstikke blij mee. Maar wat als een volwassene bijgeschoold wil of moet worden, die al fulltime binnen een bedrijf actief is, die baan ook nog eens combineert met zijn of haar gezin en dus een heel stuk minder flexibel is?

Om aan zowel die jonge student als de technisch medewerker en daarmee aan de werkgevers tegemoet te kunnen komen, is AT Techniekopleidingen in Terborg samen met het Graafschap College begonnen met modulair onderwijs. Hierbij zijn opleidingen opgeknipt in losse onderdelen, die apart van elkaar te volgen zijn.  

Zo heeft iemand die al binnen een bedrijf werkt misschien wel geen complete opleiding nodig, maar alleen bijscholing in het werken met de lasrobot of extra lessen in het 3D-tekenen. Modules als deze worden hier nu het hele jaar door aangeboden op momenten – vaak aan het begin of aan het eind van de dag – die ook de bedrijven passen.

De ondernemers in de regio zijn betrokken bij inhoud, vorm en uitvoering. Specialisten uit het bedrijfsleven geven de lessen. De praktijklessen zijn gekoppeld aan de door het Graafschap College verzorgde theorielessen. “En doordat het is opgebouwd in bouwstenen, kun je het huis zo groot maken als je zelf wilt”, stelt Anton Tijdink-directeur Mike Broekhuizen.

Het project begon vorig jaar zomer, komende zomer moet het geheel staan. Voor dit alles kwam er een flinke bijdrage vanuit de RegioDeal (via 8RHK en de provincie Gelderland) “Op eigen kracht zouden we hier vijf, zes, zeven jaar voor nodig hebben”, vertelt Broekhuizen. “Nu krijgen we de middelen om het in twee jaar te doen. De markt vraagt daar ook om. De technische ontwikkelingen gaan heel snel. Als je niets doet, hobbel je erachteraan.”

Contact opnemen