Niveau 2 Verspaner

Algemeen:
Verspanen betekent dat er metaal of kunststof gevormd wordt door delen van het metaal weg te nemen. Dit proces wordt draaien en frezen genoemd. 
Concentratievermogen, nauwkeurig werken, een accurate omgang met gereedschappen en orde en netheid zijn enkele voorwaarden waar een verspaner aan moet voldoen.

De opleiding:
De gehele niveau 2 opleiding Verspaner is opgedeeld in acht periodes van tien weken. Afwisselend in deze periodes ga je stagelopen of volg je praktijklessen bij AT Techniekopleidingen. Het hele jaar door verzorgt het Graafschap College gedurende één dag in de week de theorie van jouw opleiding op locatie van AT Techniekopleidingen.

Aan het begin van je opleiding leer je eerst de basisvaardigheden. Zodra  je meer kunt, ga je  projecten maken die een nauwkeurigheid hebben tot een honderdste millimeter. Je moet zelfstandig vanuit een werktekening een werkvoorbereiding en een gereedschapskeuze maken. Ook de machinecondities, zoals toerentallen en voedingen bepaal je zelf.
Binnen jouw opleiding wordt er veel zelfstandigheid van je verwacht, hierdoor kun je veel invloed uitoefenen op dat wat jij wilt leren.

Stage:
In het algemeen begint je opleiding zonder werkgever (BOL). Je gaat dan vier periodes bij verschillende bedrijven stagelopen. Begin je de opleiding al met een vaste werkgever (BBL), dan ga je iedere stageperiode naar het bedrijf van je werkgever. Gedurende de opleiding kun je overstappen van BOL naar BBL. Voor de rest veranderd de opleiding niet.

Toekomstmogelijkheden:
Na het behalen van je diploma verspaner kun je doorstromen naar de twee jarige niveau 3 opleiding allround precisieverspaner of je kunt gaan werken.

Contact opnemen