Eerste Smart Industry Skillslabs van Nederland zijn gestart

1 mei 2018 door in Geen categorie

Als verrassende afsluiting van een drukbezochte LAC relatie dag reikte Tom Bouws van het Programmabureau Smart Industry aan Bert Wessels van ROC van Twente, Han Slots van SMEOT en Mike Broekhuizen van AT Techniekopleidingen het officiële Skillslab schildje van het Fieldlab Smart Welding Factory uit. Docenten van deze instituten hebben het afgelopen jaar in een pilot de opleiding tot lasrobotprogrammeur gevolgd. Met de opgedane kennis kunnen zij deze opleiding vanaf het nieuwe schooljaar aanbieden aan hun leerlingen en medewerkers van bedrijven.

De bijeenkomst werd gehouden op de Universiteit Twente, de thuisbasis van LAC. Het thema van de relatie dag was dit jaar: Sociale Innovatie. Marjolein Boezel, HRM directeur bij Van Raam fietsen beet het spits af door in haar verhaal te benadrukken dat innovatie en robotisering alleen zin heeft als het draagvlak in de eigen organisatie heeft.

Yvonne Olgers, productmanager onderwijs bij NIL gaf in een presentatie over ‘een leven lang leren’ en ‘loopbaanmogelijkheden in de lastechniek’ weer op welke wijze NIL de toekomst van de lastechniek ziet. In een duo presentatie gaven Ton Beune en Antoinette Tanke van Techniekpact uitleg over de ambities van Twente op het gebied van Smart Industry, en Sociale Innovatie.

Mike Broekhuizen, directeur van AT Techniekopleidingen sloot het programma af door in zijn presentatie aandacht te schenken aan het belang van samenwerken met het Fieldlab Smart Welding Factory. De dekkingsgraad van robots in de bedrijven moet omhoog en daarin is een opleiding tot robotprogrammeur essentieel. Door informatie te delen en met een gezamenlijk doel samen te werken met het Fieldlab Smart Welding Factory, kunnen onderwijs en meerdere bedrijven grotere stappen zetten als dat ze dit alleen zouden doen.

De opleiding

Een sterk punt van deze opleiding is dat er programmeringen op teach box niveau van de meest voorkomende lasrobotmerken in Nederland in de lesstof zijn verwerkt. Daarnaast is in de opleiding een module besteed aan een CAD-CAM technologie waarbij gebruik wordt gemaakt van CAD software in combinatie met merkonafhankelijke off-line programmeersoftware. Hiermee kunnen door de leerlingen, lasrobots van alle merken worden geprogrammeerd. ‘Papieren’ lesstof is tegenwoordig al zeer snel verouderd, om op software updates en de snelle ontwikkelingen van Smart Industry technologie te kunnen anticiperen wordt de opleiding dan ook digitaal online aangeboden. De opleiding is uniek in zijn soort en de eerste echte merkonafhankelijke (las)robot opleiding in Nederland.

Uitbreiding
De docenten van de drie instituten die de opleiding hebben gevolgd, kunnen deze nu zelf gaan geven. Maar daarbij zal het niet blijven. Teclab in Eindhoven wordt het vierde Skillslab van het Fieldlab Smart Welding Factory en zal de opleiding lasrobotprogrammeur in de toekomst ook aanbieden. De samenwerkingsovereenkomst hiervoor werd tijdens de bijeenkomst getekend door Peter Manders van Teclab. “We gaan dit concept uitrollen over het hele land”, zegt LAC-directeur Ard Hofmeijer. “We hebben het hier over een opleiding op MBO-niveau welke op cursorische basis en als module van de MBO opleiding niveau vier plaat,- & constructie technoloog door de Skillslabs zal worden aangeboden. Daarnaast kan de opleiding ook als keuzedeel in het MBO worden doorlopen. De opleiding zal op bromfietsafstand bereikbaar moeten zijn voor de leerlingen. We denken daarom ongeveer vijftien Skillslabs nodig te hebben voor een landelijke dekking.”

        v.l.n.r. Ton Beune (Techniekpact), Peter Manders (Teclab), Ard Hofmeijer (LAC), Bert Wessels (ROC van Twente), Han Slots (SMEOT),
Mike Broekhuizen (AT Techniekopleidingen), Yvonne Olgers (NIL), Antoinette Tanke (Techniekpact) Jeroen Wevers (LAC)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

LAC of Fieldlab Smart Welding Factory

Telefoon 053-4892072

Email info@lac.nl of info@smartweldingfactory.nl

Contact opnemen