Zij-instroom, uitstroomprofiel CNC operator draaien of frezen

Als CNC operator bereid je o.a. het CNC freeswerk voor op basis van aangeleverde specificaties en tekeningen en voer je deze ook uit.

De afkorting CNC in het begrip CNC operator staat voor Computer Numerical Control. Dat wil zeggen dat je getallen invoert in een computersysteem, waarmee de draai- frees- of boorapparatuur wordt aangestuurd.

Om de aansturing van een proces (draaien of frezen) te kunnen doen heb je wel kennis nodig van dit proces. Kennis en ervaring opdoen met het proces doen we op zogenaamde conventionele (handbediende) machines. Hierdoor leer je hoe je een werkvolgorde bepaalt, welke gereedschappen je hiervoor nodig hebt. Ook het meten is natuurlijk belangrijk om te kunnen bepalen of het product aan de eisen van de klant voldoet.

Net als bij de lasrobotoperator bestaat dit vak uit 2 zaken : programmeren met een besturingsprogramma en kennis/ervaring met het proces dat je wilt aansturen.

Met de machines waarmee je werkt kunnen diverse materialen worden bewerkt. Instellen, afstellen en het onderhouden van machines behoort o.a. tot het takenpakket van de CNC operator. Vaak wordt de functie CNC operator gecombineerd met de functies CNC draaier en CNC frezer.

Inhoud van de opleiding:
CNC operator draaien/ frezen:
-Praktijk conventioneel draaien/ frezen
-Cursus tekening lezen en meten
-Thuisstudie,  begeleiding en uitleg
(thuisstudie met behulp van Cadcollege)
-Programmeren m.b.v. Heidenhain, Fanuc of Style besturing
-Draaien of frezen met behulp van de CNC freesmachine

Duur van de opleiding:
320 uur

Contact opnemen