Verspaner

Algemeen

Verspanen betekent dat er metaal of kunststof gevormd wordt door delen van het metaal weg te nemen. Dit proces wordt draaien en frezen genoemd. Machinaal verspanen is een heel nauwkeurig vak. Als je kiest voor de opleiding Machinaal Verspaner ga je werkstukken vervaardigen die een nauwkeurigheid tot een honderdste millimeter hebben. De Machinaal Verspaner moet zelfstandig vanuit een werktekening een werkvoorbereiding en een gereedschapskeuze maken. Machinecondities, zoals toerentallen en voedingen bepaal je zelf. Er rust veel verantwoording op je schouders.
Verspaners hebben vaak een vaste machine binnen een bedrijf. Concentratievermogen, nauwkeurig werken, een accurate omgang met gereedschappen, orde en netheid zijn enkele voorwaarden waar een Machinaal Verspaner aan moet voldoen.

 

De opleiding

We beginnen de opleiding met enkele oefeningen basisvaardigheden. Dat wil zeggen dat met een vijl enkele blokjes haaks, evenwijdig en op maat gemaakt worden. Ook het werken aan de kolomboormachine hoort hierbij. Gaten aftekenen, boren tappen en ruimen zijn elementaire onderdelen van basisvaardigheden. Deze opdrachten zullen in het algemeen niet langer dan 3 weken duren.
Aansluitend leer je conventioneel draaien en frezen. Conventioneel betekent dat de machine volledig handmatig bediend wordt. Hierbij zijn discipline en concentratie van groot belang.
Tijdens het 2e leerjaar wordt er voornamelijk CNC draaien en frezen geleerd.
CNC Machines zijn machines die door een computerbesturing aangestuurd worden. Niet alleen het leren kennen van de CNC machine maar ook het beladen, het afstellen van gereedschappen, maar ook het maken van een zelf draaiend computerprogramma horen bij deze opleiding. Het CNC programmeren wordt aan 2 verschillende besturingen geleerd. Tijdens de conventionele opleiding worden in de regel alleen maar blokjes en ronde onderdelen vervaardigd. In het 2e leerjaar worden vaak complete projecten gemaakt, zoals bijvoorbeeld een machineklem en/of een Stirling motor.

Verspanen

Stage

Je wordt in blokken van 10 weken opgeleid. Dat betekent dat 10 weken leren opgevolgd wordt door een stage van 10 weken bij een van de lidbedrijven. Deze periodes herhalen zich voor de duur van de opleiding.

In het algemeen begin je de opleiding zonder werkgever (BOL). Dan is het de bedoeling dat elke stage in een ander bedrijf plaatsvindt. Begin je de opleiding al met een vaste werkgever (BBL), dan is de stage altijd bij het bedrijf van de werkgever. Voor de rest veranderd de opleiding niet. Eén dag in de week is er een theoriedag. De lessen worden door de leraren van het Graafschap College op Anton Tijdink Techniekopleidingen verzorgd.

Verspaning
Toekomstmogelijkheden

Na het behalen van je diploma Verspaner niveau 2 is het mogelijk om door te gaan richting een niveau 3 of 4 opleiding of kun je aan het werk.

Instroom

Instroom niveau 2: Basisberoeps
Instroom niveau 3: Kaderberoeps, (gemengd) theoretische leerweg