Monteur Mechatronica

Algemeen

Mechatronica is een moderne techniek die zich begeeft in een werkzame combinatie van werktuigbouw, elektrotechniek, ICT en besturingstechniek.
Als leerling wordt je opgeleid in een breed scala technieken die zich geheel vanuit de ontwikkelt en je in staat stelt een mooie baan in het bedrijfsleven te vinden.

De aangebrachte theoretische kennis wordt gekoppeld aan het maken van diverse projecten, deze kunnen vanuit de opleiding gegeven zijn maar ook door vragen vanuit het bedrijfsleven. Hierbij wordt een groot aantal vaardigheden aangesproken om van probleemstelling tot realisatie te komen. Daarbij moet je goed kunnen samenwerken.

 

De opleiding

Tijdens de opleiding Monteur Mechatronica word je erg breed opgeleid. We leiden je stapje voor stapje op en daar hoort ook een stukje extra theorie bij. Deze theorie wordt gelijk weer in de praktijkopdrachten toegepast. Je zult zien dat je al heel snel veel leuke werkstukken kunt maken, aansluiten en/of programmeren.
Uiteindelijk ben je in staat om diverse machines op te bouwen, te bedraden en deze aan te sturen door middel van pneumatiek, hydrauliek, diverse relais of door middel van een PLC die je zelf met de computer moet programmeren. Ook ga je met industriële robots aan het werk gaan.

Monteur Mechatronica

Stage

Je wordt in blokken van 10 weken opgeleid. Dat betekent dat 10 weken leren opgevolgd wordt door een stage van 10 weken bij een van de lidbedrijven. Deze periodes herhalen zich voor de duur van de opleiding.

In het algemeen begin je de opleiding zonder werkgever (BOL). Dan is het de bedoeling dat elke stage in een ander bedrijf plaatsvindt. Begin je de opleiding al met een vaste werkgever (BBL), dan is de stage altijd bij het bedrijf van de werkgever. Voor de rest veranderd de opleiding niet. Eén dag in de week is er een theoriedag. De lessen worden door de leraren van het Graafschap College op  Anton Tijdink Techniekopleidingen verzorgd.

mechatronica

Toekomstmogelijkheden

Na het behalen van je diploma Monteur Mechatronica niveau 2 is het mogelijk om door te gaan richting een niveau 3 of 4 opleiding of kun je aan het werk.

Instroom

Instroom niveau 2: Basisberoeps
Instroom niveau 3: Kaderberoeps, (gemengd) theoretische leerweg